Den perfekte chokoladeis med kaffesirup og ristede hasselnødder

Den perfekte chokoladeis med kaffesirup og ristede hasselnødder - Mikkel Bækgaards Madblog

Den allerbedste opskrift på chokoladeis? Led ikke længere, den finder lige her. Chokladeisen smager intenst af chokolade og er lækkert cremet. Og sammen med ristede hasselnødder og en kaffesirup får du her opskriften på en af mine serverede klassiske desserter.

Det er ikke svært at lave din egen perfekte chokoladeis. Har du en ismaskine og en chokolade af god kvalitet er du godt på vej til at få en intens chokoladeis med en dyb chokoladesmag, og som samtidig er dejlig blød og cremet. Og serverer du samtidig isen med en hjemmelavet kaffesirup og ristede hasselnødder, har du her en dessert, der trods sin utrolige enkelthed får englene til at synge.

Denne dejlige kombination har jeg lavet flere gange (blandt nytårsaften for et par år siden), og hver gang bliver jeg overrasket, hvor godt denne enkel dessert egentlig fungerer. For relativ nylig lavede jeg endda en anden dessert inspireret af denne, hvor en tung chokolademousse fik selskab af det samme tilbehør. Det er nemlig et eller andet med mødet mellem den intense chokoladesmag, de bitre toner fra kaffen i siruppen og de ristede hasselnødder, der bare er helt suverænt.

Selve opskriften på isen er baseret på en grundopskrift på chokoladeis, som Brødrende Price har i en af deres kogebøger. Men i forhold til deres variant har jeg modificeret fremgangsmåden lidt, hvilket givet et langt bedre resultat. I deres kogebog, vil de nemlig have, at man smelter chokolade, mens man varmer sin ismasse.

Denne fremgangsmåde giver nemt en lidt grynet chokoladeis, da de små chokoladekrystaller bliver ødelagt af for megen varme. I stedet bruger jeg en smule af den varme ismasse til at hælde over hakket chokolade, der så langsomt smelter, og som dermed ikke bliver ødelagt. Det sikrer en langt mere cremet is helt uden grynede elementer. Her skal man i øvrigt passe på med at hælde for meget varm ismasse over chokoladen. For hælder du for meget ved, sker der det samme – nemlig at chokoladen bliver for varm og dermed bliver grynet.

Det skal du bruge til at lave chokoladeisen

Ingredienser til den perfekte chokoladeis med kaffesirup og ristede hasselnødder - Mikkel Bækgaards Madblog.jpg

2,5 dl piskefløde
2,5 dl sødmælk
100 g rørsukker
100 g god mørk chokolade
4 æggeblommer
1 spsk god kakao
Evt. 1/2 tsk havsalt

Sådan laver du chokoladeis – step by step

Hak chokoladen

Hak chokoladen - Mikkel Bækgaards Madblog.jpg Hak chokoladen - Mikkel Bækgaards Madblog

Hak chokoladen godt. Jo finere hakket, jo nemmere og hurtigere er den at smelte.

Pisk æg, sukker og kakao

IMG_5174- Chokolades med kaffesirup og ristede hasselnødder - Mikkel Bækgaards Madblog.jpgÆggeskaller - Mikkel Bækgaards Madblog.jpg Æg og sukker piskes - Mikkel Bækgaards Madblog.jpg

Kom æggeblommer og sukker i en skål og pisk det skummende. Sørg for, at alt sukkeret er opløst.

IMG_5184- Chokolades med kaffesirup og ristede hasselnødder - Mikkel Bækgaards Madblog.jpg

Pisk kakaopulveret i æggemassen.

Varm fløde og mælk op, og hæld det over æggene

Hæld varm mælk og fløde over æggene - Mikkel Bækgaards Madblog.jpg

Varm og mælk og fløde op i en gryde, så det er lige omkring kogepunktet. Lad være med at få det til at koge sådan rigtigt – det får bare det hele til at smage dårligere.

Hæld den varme mælke-fløde-blanding langsomt over de sammenpiskede æggeblomemr og sukker, mens du rører godt. Hæld ikke det hele i på én gang.

Varm ismassen forsigtigt op

Varm ægge-sukker-fløde-nælkeblandingen op igen - Mikkel Bækgaards Madblog.jpg

Kom ismassen tilbage i gryden og varm langsomt massen op, mens du rører. Læg mærke til, hvordan massen begynder at tykne. Tag gryden af varmen, så snart varmen begynder at lave krusninger – ellers begynder æggene at blive til røræg.

Hæld ismassen over chokoladen

Hæld ismassen over chokoladen - Mikkel Bækgaards Madblog

Hæld ismassen over chokoladen - Mikkel Bækgaards Madblog

Kom den hakkede chokolade op i den skål, du før piskede æg og sukker i. Hæld lidt af den varme ismasse over chokoladen (gerne gennem en sigte, så du undgår eventuelle klumper, som der kan være kommet, hvis massen har været for varm). Hæld bare ca. en deciliter over i første omgang – det burde være nok varme til at smelte chokoladen, uden at den bliver for varm og dermed grynet.

Tilsæt mere af ismassen og rør rundt, indtil du har en dejlig chokoadeiscreme, klar til at komme i ismaskinen.

Tilsæt evt en teskefuld havsalt til ismassen – det fremhæver chokoldesmagen.

IMG_5200- Chokolades med kaffesirup og ristede hasselnødder - Mikkel Bækgaards Madblog.jpg

Lad ismassen køle lidt af, inden du kommer den på din ismaskine. Nogle maskiner kan klare, at du kommer varm væske direkte heri, andre kan ikke.

Kom ismassen på ismaskinen

Tæmd for din ismaskine og sørg for at den er godt kold. Sæt gang i røremekanismen og hæld din ismasse heri.

Kør, indtil isen er cremet og klar – eller (som i min ismaskines tilfælde) til den ikke kan køre rundt mere.

Server isen, hvis maskinen kan gøre den helt klar, eller kom isen i fryseren til yderligere indfrysning.

Har du ikke en ismaskine

Jeg har ikke selv prøvet at lave denne is uden en ismaskine, så jeg garanterer ikke, hvordan resultatet bliver, hvis du blot kommer ismassen direkte i fryseren. Men du kan jo forsøge og så røre i massen hver halve time under indfrysningen, så du undgår de værste krystaller i isen.

Sådan laver du kaffesirup

1 dobbelt stærk espresso (ca. 1/2 dl) (eller 2 tsk. instantkaffe og vand)
2 dl sukker

1. Kom kaffe og sukker i en gryde. Kog det op, så det bobler og bliver tykt.

2. Hæld siruppen i et glas og kom det på køl, så det kan blive tykt.

Sådan laver du ristede hasselnødder

50 g hasselnødder

1. Tænd ovnen på 130 grader og kom nødderne på en bradepande og ind i ovnen. Rist dem i mindst en halv time, men gerne længere.

2. Tag nødderne ud og lad dem køle af. Når nødderne er kolde, kan du rulle dem i et rent viskestykke, så de fleste af skallerne falder af.

4. Hak nødderne groft.
Den perfekte chokoladeis med kaffesirup og ristede hasselnødder

4 kommentarer

 1. […] Den perfekte chokoladeis med kaffesirup og ristede hasselnødder – Denne chokoladeis har jeg lavet flere gange (også til nytår), og selvom det er en meget enkel dessert, er den forrygende og vil være en god afslutning på middagen sammen med en god portvin. Jeg har også tidligere serveret som den ene del af en desseranretning, hvor der også var hvid chokoladeis med pistacesirup. […]

 2. Hej Mikkel.
  Det ser lækkert og enkelt ud. Men du skriver ingen steds hvor mange mennesker portionen er til?
  God jul
  Venlig hilsen Theresa

 3. Hej Theresa. Der bliver lidt under en liter is. Det er vel nok til 6-8 hvis de får en kugle hver. Nok til fire, hvis de er meget dessert-sultne – og det er de nok, for det smager så godt 🙂

  Siruppen kan du vist godt nøjes med at lave enkeltportion af

 4. Hej Mikkel.
  Mange tak for svar.
  Jeg vil prøve at lave en regnbueis ;), derfor var mængden lidt vigtig. Men ca 800 ml passer perfekt til de andre opskrifter jeg har fundet.
  Rigtig godt nytår ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *