Derfor fik Daniel Berlin to michelinstjerner

Daniel Berlins restaurant i Skåne Tranås

For nylig blev den intime restaurant Daniel Berlin i den lille skånske landsby Skåne-Tranås hædret med to michelinstjerner. Hvorfor det er fuldt fortjent, kan du læse herunder. Restauranten er nemlig intet mindre end en af mine yndlingsrestauranter med sin intime, hyggelige stemning, sublime mad og meget unikke måde at være personlig på.

I den lille landsby Skåne-Tranås, nord for Ystad, ca. en times kørsel fra København ligger Daniel Berlin Krog. En lille restaurant med kun 14-16 pladser i et lille hus i landsbyen, der bare vælter sig i sydsvensk landsbyidyl. Her ligger en af mine absolutte yndlingsrestauranter, der for nylig kunne modtage sin anden stjerne i den røde, nordiske michelinguide.

Og det var fuldt fortjent, må jeg bare tage hatten af og sige. Her har vi nemlig som få andre steder en restaurant, der er absolut fremragende, sin helt egen og med en stemning og en intimitet, man ikke oplever mange steder. Og så er der tale om en restaurant, der ikke lefler for stjerner eller anerkendelse, men bare laver det, den er god til, fordi ejeren Daniel Berlin og hans stab ikke kan lade være.

Enkelthed er kongen hos Daniel Berlin

Daniel Berlin serverer sin signaturret med selleri

Snack med skovsyre hos Daniel Berlin Snack hos Daniel Berlin

Daniel Berlin hylder det enkle og det nære. Det er filosofien, som mesterkokken dyrker i sin restaurant, som han åbnede, fordi han var træt af det stressende kokkeliv i Malmø. Han købte et lille hus i landsbyen Skåne-Tranås, ansatte sine forældre til at hjælpe til i haven og i restauranten og begyndte at lave mad fra råvarer fra Skåne og den helt nære omverden.

Det betyder, at Daniel Berlin blandt andet får sine frugter, bær og grøntsager fra lokale landsbyboere. De kommer ganske enkelt forbi med ting fra deres haver for at høre, om Daniel kan bruge dem. Og det kan han tit. Det skaber fantastisk sammenhold og stolthed i den lille landsby.

Og så maden helt super enkelt i al sin avancerethed. Daniels signaturret – som jeg har fået begge gange, jeg har været der – er et selleri bagt blandt flammer i timevis. Ca. midt på aftenen kommer Daniel ind, får alles opmærksomhed i det lille spiselokale med 14-16 pladser og begynder at skære de forkullede selleri-knolde ud. De dufter af bål og ild – en duft, man møder allerede ved ankomst i restauranten. Det smørmøre selleri bliver nu gravet ud og serveret blot med en lille sauce. Det smager absolut vidunderligt.

Det er madkunst i al sin enkelthed.

Borde i spiserummet hos Daniel Berlin

Borde i spiserummet hos Daniel Berlin Vindueskig til Daniel Berlin 

Der er flow i middagen hos Daniel Berlin

Haven hos Daniel Berlin   

En middag hos Daniel Berlin er ikke bare en middag, hvor du sætter dig ned og begynder at spise, indtil du er færdig.

Der er flow i det hele. Alt er timet, også tempoet retterne kommer i. I starten går det stærkt, meget stærkt. Så får du bedre tid. Og det hele føles naturligt. 

Midt i det hele bliver man sendt udenfor en tur, bliver tilbudt varme tæpper og ude i haven blandt grøntsager og frugttræer får man gerne en lille ret – måske en suppe eller en drink. Det skaber ny energi, og man begynder at tale med de andre gæster fra de andre borde. Pludselig er det at spise en social oplevelse, uden det føles forceret.

Det er så hyggeligt og så skønt og helt nede på jorden.

avecudvalget i drivhuset hos Daniel Berlin Drivhuset hos Daniel Berlin

Den afsluttende kaffe og eventuelle avec bliver serveret ude i drivhuset i haven. Her er der chokolade fra den lille chokoladefabrik i landsbyen, og det hele får endnu et skud energi herude, hvor man kan falde helt til ro og nyde det sidste af en fantastisk aften.

En rejse værd – også den hyggelige landsby

Michelin-guiden definerer at en restaurant med to stjerner er værd at køre en omvej efter. Og det er Daniel Berlin i høj grad. Faktisk er det værd at rejse langt efter, som de tre stjerner er defineret ved. I min verden kunne Daniel og hans hold sagtens få tre stjerner. Det er personligt, hyggeligt og ydmygt – og Daniel er den flinkeste mand, som jeg har nydt at møde flere gange.

Men også landsbyen Skåne Tranås er i sig selv et besøg værd – også selvom du ikke er sluppet gennem nåleøjet og fået et af de efterspurgte borde i restauranten (og som nu bliver endnu sværere at få med de to stjerner i huset).

Byen er ren landsbyidyl, og den er også en del af oplevelsen. Her er små træhuse, et par små hyggelige cafeer, et par gallerier og et rigtigt fint vandrerhjem, man kan bo på til meget billige penge – hvis man da ikke vil bo på et af de finere hoteller i nærheden. Men vandrerhjemmet er rigtigt godt – her har jeg boet begge gange, jeg har været i byen, og det er altså ligeså godt som mange hoteller … og noget billigere.

Derfor er det, at du skal holde øje med, hvornår Daniel Berlin Krog åbner for reservationer til næste sæson. Det er det hele værd – også selvom priserne har fået et nyk opad de senere år, og nok også får endnu et nøk opad snart, nu hvor det er en tostjernet restaurant.

Daniel Berlin
Diligensvägen 21
273 92 Skåne Tranås, Sverige

www.danielberlin.se

Gade med Daniel Berlin Krog Landsbyidyl i Skåne Tranås

13 kommentarer

  1. Some are medicines that help people when doctors prescribe. What side effects can this medication cause?
    ivermectin 3 mg
    What side effects can this medication cause? Get warning information here.

  2. Get here. Prescription Drug Information, Interactions & Side.
    stromectol xr
    Everything what you want to know about pills. Comprehensive side effect and adverse reaction information.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *