Skip to content →

Hjemmelavet creme fraiche – ganske enkelt

Hjemmelavet creme fraiche - ganske nemt

Det er overraskende nemt at lave din egen fuldfede, lækre creme fraiche med en dejlig flødesmag. Du skal sådan set bare tage noget fløde, tilsætte lidt kefir eller kærnemælk og så lade det stå i to døgn ved stuetemperatur. Så har du skøn hjemmelavet creme fraiche til kagen.

Der virkelig gang i at rode med hjemmelavede mælkeprodukter herhjemme for tiden. Det startede med, at jeg skulle igang med at lave ost til en artikel i et magasin. Det førte mig over til kefir, som er en fantastisk starterkultur til syrnede mælkeprodukter, som igen førte til hjemmelavet smør. Og nu er turen altså kommet til creme fraiche, der i øvrigt er startermaterialet til smørret.

Start med kefir

Et godt sted at starte, når du vi lave creme fraiche og andre surmælksprodukter er kefir – det er sådan en sær svampe-agtig ting, en slags surdej for mælkeprodukter, som du dagligt kan lave ny kefir af, som igen kan bruges som udgangspunkt til creme fraiche, hjemmelavet smør, oste og meget andet sjovt.

Kefir er overraskende nemt at have med at gøre, når du lige kommer ind i det. Og modsat fx færdiglavet kærnemælk indeholder kefir en langt bredere række af gavnlige bakterier, som er godt for dig og din mave.

Men har du ikke kefir, kan du efter sigende også sagtens lave creme fraiche med kærnemælk i stedet for.

Læs meget mere om kefir her

Creme fraiche eller sour cream

På engelsk taler man både om creme fraiche og sour cream. Og det er lidt forvirrende, for engelsk creme fraiche er tyndere i konsistensen – langt mere som fløde almindelig, der blot er syrlig i smagen. Sour cream, derimod, er det, vi normalt kalder creme fraiche i Danmark, og som er noget tykkere i konsistensen, og som vi elsker at servere til fx en god brownie eller et stykke tærte.

Vil du lave hjemmelavet smør skal du lave creme fraiche (altså den engelske udgave af det) og piske det til smør. Det tager en dags syrning. Skal du lave dansk creme fraiche, så skal det hele bare syrne i to dage.

Forvirret? Det er der ingen grund til.

Sådan laver du hjemmelavet creme fraiche

5 dl piskefløde
0,5 dl hjemmelavet kefir eller kærnemælk

1. Bland fløde og kefir eller kærnemælk i et syltetøjsglas og kom låg på.

2. Sæt blandingen ved stuetemperatur og lad det syrne i 1-2 døgn. Syrner du i ét døgn bliver det engelsk creme fraiche (altså syrnet fløde). Lader du det syrne i to døgn bliver det tykkere i det og til det, som vi kender som creme fraiche i Danmark (og som englænderne kalder sour cream).

N.B. Vær påpasselig med ikke at røre for meget rundt i din færdige creme fraiche. Det bliver ret tyk i det (ikke altid helt så tyk, som den du køber dog), men rører du rundt, ødelægger du konsistensen. Så bliver creme fraichen hurtig tynd. Så tag forsigtig den lækkede syrnede fløde op med en ske, når du skal bruge det.

Læs også

Published in Mad og vin Nørdede ting Opskrifter

5 Comments

 1. Lene Nørgaard Lene Nørgaard

  Lyder spændende med hjemmelavet creme fraiche. Hvor længe kan det mon holde sig ?

 2. Mikkel Mikkel

  Hej Lene. Jeg tror ikke det kan holde sig vildt længe. Frisk fløde holder kun nogle dage i køleskab, men i syrnet tilstand lidt længere. Kan dog ikke finde noget info på det. Men kig evt. på en pakke øko-creme-fraiche 38% i supermarkedet og tjek, hvor længe det kan holde.

  Måske en uges tid? Nok ikke mere.

  Man kan jo i øvrigt bare lave en lille portion.

 3. Denis Denis

  Lene Nørgaard skriver:, thanks for the article post.Really thank you! Great.

 4. Ok, vidste ikke engang at man kunne lave hjemmelavet cremefraiche. Helt sikker noget jeg skal afprøve.

  Mine børn elsker cremefraiche, så de må være dommerne i dette tilfælde 🙂

  //Alexander

 5. Svend Petersen Svend Petersen

  Køb øko fløde, når det er på tilbud og sæt det fryseren. Det gør jeg og bruger det så løbende til smør.
  Så går det vel også til creme fraiche :-))

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *