Hjemmelavet smør – overraskende let

Hjemmelavet smør

Hjemmelavet smør? Er det ikke sådan noget besværligt noget? Nej, overhovedet ikke. Det er virkeligt nemt at lave din egen smør, og det smager så utroligt meget bedre end det standardsmør, du køber i supermarkedet.

Jeg elsker smør. Altså sådan virkelig meget. Findes der måske noget bedre end et godt nybagt fuldkornsbrød med masser af smør? Ikke meget.

Eller jo, det gør der. Et godt hjemmebagt fuldkornsbrød med HJEMMELAVET smør. Det er er nemlig endnu bedre! 

Findes der i øvrigt noget mere blæret end at servere hjemmelavet smør for dine gæster? Ikke meget. I hvert fald ikke noget, som så samtidig er så nemt at gå til

Det er nemlig ikke ret svært at lave din eget smør. Det kræver sådan set kun noget fløde, salt og et surmælksprodukt (hvis du da gerne vil have syrnet smør, som vi normalt får her i Danmark). Og så lidt tid – især hvis smørret skal være syrnet.

Smør er ikke bare smør

Smør er i øvrigt et overraskende kompleks produkt, som kan smage meget forskelligt. Det kunne jeg erfare ved selvsmag, da jeg for nylig deltog i en smørsmagning, hvor vi deltagere smagte os igennem intet mindre end 19 forskellige slags smør – og har var det tydeligt, at der er stor forskel på, hvordan smør kan smage.

Men intet smager helt så godt som helt frisklavet, hjemmelavet smør, kan jeg roligt sige.

Og gider du ikke lave smørret selv, så prøv smørret fra Aabybro Mejeri – det er det bedste, der er findes derude.

Syrnet smør?

Grundideen med smør er at piske fløde, indtil fløden skiller, så fedtet samler sig i et fast stof (smørret), og i en hvid skummende væske (kærnemælk).

Mange steder i verden – især i USA og England – severer man ikke-syrnet smør. Her serverer du en smør lavet på fløde, der er pisket, uden at der er gjort noget ved fløden første. Resultatet er det, man kalder sweet cream, og er for mig et lidt kedeligt smør, som mangler en dybde i smagen, som vi har på vores breddegrader.

I vores del af verden syrner man fløden først, så smørret får en herlig, let syrlig smag. Det kan man gøre på flere forskellige måder, fx ved at tilsætte lidt kærnemælk til fløden eller ved at tilsætte kefir, et fantastisk surmælksprodukt, som du selv kan lave og pleje lidt ligesom en surdej – og som du kan drikke i sig selv eller bruge som starterkultur til fx yoghurt, creme fraiche eller osteproduktion.

Jeg bruger kefir til at syrne mit smør. Det er let have med at gøre, og så skal jeg ikke ud og skaffe kærnemælk eller lignende – og så indeholder det en masse gode bakteriekulturer, du ikke får med, når du køber et industrialiseret produkt.

Læs mere om hjemmelavet kefir – et fantastisk surmælksprodukt

Sådan laver du hjemmelavet smør – med eller uden kefir

Følgende opskrift er ganske vejledende – brug den mængde fløde, du har. Det hele kommer sig ikke så nøje. Brug bare lidt mere eller mindre surmælksprodukt og husk at smage dig frem, når du tilsætter salt. Her er til ca. 200 gram færdig smør.

6-7 dl piskefløde
1/2 dl kefir eller kærnemælk (brug en købe-kærnemælk eller restproduktet fra en tidligere smør-produktion)
Havsalt i flager, fx Læsø Sydesalt – du kan også bruge fint salt

1. Hæld piskefløde og kefir eller kærnemælk i et syltetøjsglas og luk låget. Lad fløden syrne ved stuetemperatur i ca. 24 timer.

2. Pisk den syrnede fløde rigtigt godt – meget gerne i en god røremaskine, da der skal piskes en del. Først bliver det til flødeskum, og så bliver du bare ved med at piske. Pludselig vil du opdage, at flødeskummet skiller og bliver til smør og kærnemælk. Pisk en anelse mere, men pas på, at det hele ikke ryger ud over bordet (det er sket for mig flere gange). 

3. Saml det gule smør i en klump og ælt den godt mellem fingrene, så du får presset så meget kærnemælk ud som muligt.

4. Tilsæt salt og ælt det godt ind i smørret – vær lidt forsigtig, du kan altid tilsætte mere salt. Smag på smørret. Tilsæt mere salt, hvis du synes.

5. Kom det saltede smør i en si over en skål og lad det stå en halv times tid – saltet vil trække mere kærnemælk ud.

6. Spis smørret straks eller kom det i en bøtte i køleskabet. Gem også kærnemælken, som du kan drikke, bage med, lave koldskål af eller bruge til at syrne mere fløde med.

Velbekomme!

Hjemmelavet smør

Den syrnede fløde i forgrunden smager i øvrigt også godt i sig selv – det er det, som franskmændende kalder creme fraiche (ikke at forveksle med vores creme fraiche). Lader du det stå et døgn mere, bliver det til sour cream, som er det, vi normalt kender som creme fraiche – og nøj, hvor smager det også herligt hjemmelavet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kategorier