Mandelkage og mandelis fra Mallorca – helt simpelt

Mandelkage og mandelis fra Malllorca - Mikkels Madblog

Denne opskrift på mandelkage og tilhørende is af mandler stammer oprindeligt fra Mallorca, hvor det er en helt klassisk dessert. Mandelkagen er i øvrigt helt glutenfri, og isen er vegansk. Utroligt nok gør mandlerne isen cremet og lækker helt uden fløde eller andre mælkeprodukter (hvis man da går op i den slags – jeg gør ikke).

Her i foråret var jeg på Mallorca for at lave research til en række forskellige artikler om den smukke ø. Det har siden ført til en række artikler om øen i forskellige medier, og denne her opskrift er til en guide til øens traditionelle mad i Mad&Bolig. 

Mandelkagen og den tilhørende is er noget af det mest klassiske at få serveret på middelhavsøen, og det er oven i købet ret let at lave.

Vegansk is og glutenfri kage

Mange mennesker går op i, om maden er glutenfri, vegansk og den slags. Det gør jeg sådan set ikke, selvom jeg nu mener, at når det er muligt bør vi skære ned på vores forbrug af animalske produkter – både for vores egen og planetens skyld. Men trods alt, så er det, når der så endelig er en ret – i hvert fald en del af den – der er vegansk, så er der da også med at nævne det.

Det er ret utroligt, at isen bliver cremet og flødeagtig, udelukkende ved hjælp af mandler, sukker og vand. Ved at blende mandlerne med vand helt fint afgiver de fedstoffer, der får væsken til at tykne, når den bliver varmet op – ligesom en æggecreme gør det, når man laver en almindelig is.

Kagen er ikke vegansk, skal det lige siges. Her er der æg i. Men der er intet mel – æggene og mandlerne får kagen til at blive luftig og hæve op. Så glutenfri er den, og det er der nogen, der ikke kan tåle – og en masse, der bilder sig ind, at de ikke kan 😉

Sådan laver du mandelkagen

250 g mandler
200 g sukker
6 æg
1 tsk stødt kanel
1 usprøjtet citron
Flormelis til drys

1. Hak mandlerne så fint som muligt i en food processor, minihakker eller blender. Riv citronskallen fint.

2. Del æggene i hvider og blommer – pas på, at der ikke kommer noget af blommerne med sammen med hviderne, for så kan de ikke piskes stive. Pisk æggehviderne stive. 

3. Pisk æggeblommer og sukker til en luftig masse. Bland mandler, kanel og citronskal i de luftige æggeblommer.

4. Vend forsigtigt de stive æggehvider i mandelblandingen og kom dejen i en smurt springform.

5. Bag mandelkagen ca. 35 minutter ved 170 grader.

6. Lad kagen køle og drys den med flormelis inden servering.

Sådan laver du mandelis fra Mallorca

1 l vand
250 g mandler
300 g sukker
2 kanelstænger
1 usprøjtet citron

1. Smut mandlerne og kom dem i en blender sammen med halvdelen af vandet. Blend så glat som overhovedet muligt.

2. Riv citronskallen fint.

3. Hæld mandelmælken i en gryde sammen med resten af vandet og de øvrige ingredienser.

4. Varm ismassen langsomt op til den lige akkurat koger. Sluk for varmen og lad ismassen køle af.

5. Kør ismassen i en ismaskine eller kom den i fryseren direkte og rør i den hver halve time de første par timer. Lad isen blive godt fast i fryseren, efter den er færdig med at køre på ismaskinen.

Mandelkage m mandelis - Foto Mikkel Bækgaard-3

Mandelkage m mandelis - Foto Mikkel Bækgaard

44 kommentarer

 1. Sidste år serverede jeg denne mandelis til dessert juleaften. Have dog garderet mig med en almindelig risalamande som jeg brændte inde med mens mandelisen forsvandt. Jeg serverede stuetempereret kirsebærsovs til. Jeg er presset til at lave samme dessert i år igen, men gør det gerne. Mandelisen er en drøm at nyde.
  Tak for opskrift og inspiration.

  • Hej Bjarne. Det er dælme dejligt at høre. Håber den bliver en lige så stor succes i år. Fræk ide at servere den juleaften 🙂

 2. [url=http://paxild.com/]paroxetine 10 mg pill[/url] [url=http://acyclovir.men/]buy zovirax online us[/url] [url=http://doxycyclinepm.com/]cost of doxycycline 50 mg[/url] [url=http://zanaflex.sbs/]tizanidine 2mg pill[/url] [url=http://flomax.wtf/]flomax us pharmacy[/url] [url=http://propranolol.foundation/]propranolol pill[/url] [url=http://tizanidinetab.online/]tizanidine generic[/url]

 3. Everything information about medication. Commonly Used Drugs Charts.
  [url=https://stromectolst.com/#]stromectol ivermectin[/url]
  Generic Name. Top 100 Searched Drugs.

 4. drug information and news for professionals and consumers. Drug information.
  https://stromectolst.com/# ivermectin for sale
  Definitive journal of drugs and therapeutics. Some are medicines that help people when doctors prescribe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *