Svinemørbrad med gulerodspuré, dampede porrer og blomkål i brunet smør

Svinemørbrad med gulerodspuré, dampede porrer og blomkål i brunet smør

Det er utroligt, hvad anretning kan gøre for mad. I stedet for at, man bare smider gryderne på bordet og så øser op, kan man nå noget, der er langt mere spændende, ved at lave lidt simpel anretning. Og pludselig kan en egentlig ret simpel ret virke meget mere interessant.

Det opnåede jeg f.eks. den anden dag, da vi havde besøg af Lines storebror. Her serverede jeg en svinemørbrad med en ret enkel gulerodspuré, dampet porre  og nogle stykker blomkål i brunet smør. En sådan ret kunne se kedelig ud i gyderne inde på bordet, men lagt på tallerkenen bliver det pludselig et helt lille kunstværk, synes jeg.

Hvad selve maden angik, så var det sådan set ret simpelt. Det tog mig måske en halv times tid at lave, og det eneste, der tager lidt tid er kødet. Og selvom de enkelte dele var ret enkle, var det en rigtigt fin kombination, når det blev placeret med omtanke på tallerkenen. Derfor kan man sagtens lave denne ret en hverdagsaften, men den virker også rigtigt godt en lørdag aften til gæster og hvor der skal lidt mere swung på gaflen.

Og skulle denne ret have et mere ekstravagant swung, tror jeg, at revet trøffel vil gøre gulerodspuréen magisk. Trøflernes jordagtige fede smag tror jeg vil stå i en fantastisk kontrast til gulerøddernes sødme.

Sådan gør du – til tre-fire  personer

1 svinemørbrad
2 store gulerødder (eller fire små)
1 lille bagekartoffel
Evt. lidt frisk timian
2 porrer
100 g smør
Små buketter blomkål og grøn blomkål
Salt og peber
Olie til stegning
1 håndfuld nødder
1 håndfuld friske brombær

1. Brun mørbraden i olie på alle sider på en hamrende varm pande. Læg herefter mørbraden i et ildfast fad og hæld lidt vand i bunden. Sæt det ildfast fad ind i en kold ovn og tænd ovnen på 165 grader. Steg mørbraden i 20-25 minutter og tag den herefter ud. Herefter kan du med held lade kødet hvile indpakket i sølvpapir i et kvarters tid. Kødet skal gerne være let rosa, når det er færdigt (men endelig ikke rødt).

2. Fyld et par deciliter vand i en kasserolle. Skær gulerødder og kartoffel i små stykker og kog dem møre i kasserollen i ca. ti minutter. Tag gulerods- og kartoffelstykker op af vandet og kom dem i en blender sammen med en par spiseskefulde af kogevandet (og timian hvis du har det). Blend indtil du har en helt fin puré. Smag til med salt og peber og en smørklat. Har du enten lidt trøffelolie eller en trøffel du kan rive ned i pureen  (nogen er jo rige og har den slags liggende) vil det være super lækkert, tror jeg.

3. Skær porrerne ud i 6-8 stykker og damp dem møre under låg i lidt letsaltet vand i ca. ti minutter.

4. Del blomkål i små buketter, og halver dem med en skarp kniv (uden at ødelægge for meget). Kom smør i en lille gryde og smelt det. Når smørret er smeltet lader du det koge, indtil det pludselig bliver brunt og begynder at dufte af nødder. Put blomkålen i smørret og lad det koge i et minuts tid, hvorefter du slukker for varmen (blomkålen må meget gerne stadig have lidt bid).

Anretning

1. Læg et par spiseskefulde puré på tallerkenen, og tvær pureen ud med en ske, så du får en halvcirkel.

2. Læg to stykker kogt porre oven på pureen – gerne så det ene stykke porre hviler på det andet.

3. Tag nogle blomkålsstykker op af smørret med en ske og læg dem oven på porrer og pureen. Hæld herefter et par spiseskefulde brunet smør over.

4. Skær mørbraden ud i store stykker og læg et par stykker på hver tallerken i den modsatte side end pureen.

5. Pynt med nødder, brombær og evt. lidt frisk timian.

IMG_5370.JPG

2 svar til Svinemørbrad med gulerodspuré, dampede porrer og blomkål i brunet smør

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kategorier