Én kylling – fire måltider

IMG_7103.jpg

Økologiske kyllinger er skrækkeligt dyre. For nylig købte jeg en kylling i Irma til den nette sum af 140 kroner, og når man langer så mange penge over disken, så skal man også have mad for dem – og det kan man heldigvis sagtens få, hvis man tænker sig om, og bruger alle dele af kyllingen. Og så bliver de 140 kroner ikke så dyrt, når man som her, faktisk kan få fire måltider mad ud af den.

Samtidig er det i virkeligheden nok nærmere på sin plads at sige, at det ikke er økokyllinger, der er dyre. Det er nok nærmere almindelige kyllinger, der er så skræmmende billige, at det burde få alle til at tænke sig bare lidt om, inden de køber dem. For mon ikke, der er en uhyggelig grund til, at man kan få tre konventionelle kyllinger til hundrede kroner?

Første dag – Razel-hanut-inspirerede krydrede kyllingelår med karrysauce

IMG_6994.jpg

Den første dag brugte jeg faktisk det meste af kyllingen. Her spiste vi lårene af brystet, som jeg krydrede med grove krydderier inspireret af den arabiske razel hanut-blanding. Vi voldåd virkelig her på den første dag, og havde jeg haft lidt tilbageholdenhed, kunne jeg måske have gemt kyllingebrysterne til en anden og nøjedes med lårene denne dag – og var der pludselig mad til fem dage.

Jeg ristede sorte peberkorn, korianderfrø, fennikelfrø, salt, spidskommenfrø og hasselnødder på en pande, og bagefter knuste jeg krydderier og nødder groft i en morter. Jeg rørte de knuste krydderier og nødder op med lidt olie og smurte kyllingestykkerne ind i blandingen. Herefter stegte jeg kyllingestykkerne i en lille times tid i ovnen ved 175 grader. Var temperaturen højere ville jeg risikere at få krydderiblandingen til at blive sort.

Kyllingestykkerne serverede jeg med en karrysauce bestående af god madraskarry, løg, peberfrugter og en god del æbler, der blev svitset i en gryde og kogt med lidt kokosmælk og almindelig mælk. Det hele blev herefter blendet og serveret med jasminris.

Samme dag kogte jeg også kyllingeskroget og vingerne i ca tyve minutter, hvorefter jeg tog kyllingen op, og lod det hele køle af. Herefter pillede jeg al det kogte kød og skrog og vinger. Det kogte skind røg i en bøtte sammen med alle benene – også dem, der sad på lårene, som vi spiste tidligere.Kødet blev lagt i en bøtte i køleskabet, mens kogelagen også blev gemt i en kande.

Anden dag – resten af karrysaucen sammen med lidt af kødet fra skroget

På andendagen var jeg alene hjemme med min lille datter på ti måneder. Her varmede jeg resterne af karrysaucen, som lille Agnes var meget vild med. Den serverede jeg med flere ris og lidt af det kyllingekød, som jeg pillede af skroget dagen før. Jeg gemte dog det meste af kødet til senere.

Tredje dag – risotto med kyllingefond, champignon og to slags kål

IMG_6998.jpg

På tredjedagen lavede jeg en risotto – godt nok uden kyllingekød, men med den fond, som jeg denne lørdag kogte på skroget, benene og den kogelage, som skroget blev kogt i på førstedagen. Skrog og ben kogte jeg et par timer med lidt hakkede grønsager som gulerødder, løg og lidt hvidløg, indtil jeg havde en virkelig velsmagende fond-

Selve risottoen var en klassisk champignonrisotto, men med det twist, at jeg til sidst tilsatte hakket palmekål og hakket rød spidskål. Den næsten friske kål, der bare lige blev en smule mørt af varmen, gav risottoen et skønt vinterligt og nordisk twist. Risottoen blev også overhældt med lidt af den fantastisk citronolie, som jeg fik i julegave af min mor.

Fjerde dag – pitabrød med kyllingekebab

IMG_7069.jpg

På fjerdedagen brugte jeg resten af kødet fra skrog og vingerne i nogle dejlige pitabrød. Jeg ristede kødet på en pande i lidt olie, indtil kødet fik lidt farve. Herefter tilsatte jeg lidt maggisauce (man kunne også bruge soja) og en spiseskefuld flydende honning, som jeg lod karamellisere omkring kødet.

Det hele blev serveret i pitabrød sammen med lidt mayonaise, frisk salat, hakket peberfrugt og lidt agurker.

20 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *