Grillede gulerødder og pastinakker med radise-pesto

grillede gulerødder med pesto - Mikkel Bækgaards Madblog

Dette er en rigtig sommerret, hvor gulerødder og pastinakker bliver grillet, så de får en dyb  smag og stadig har bid. Rodfrugterne bliver vendt med citronskal og olivenolie, og det står perfekt til en pesto lavet på fx radiseblade.

Jeg elsker nye gulerødder – især dem med top, der bare ser så flotte ud. Det er en rigtig sommerbebuder, selvom man faktisk bør klippe toppen af hurtigst muligt, da gulerødder med top nemt bliver slatne. Er der top på, bruger rødderne simpelthen al væske og kraft på at holde toppen i live. Klip i stedet toppen af og gem den i en pose – gulerodstop kan nemlig sagtens bruges som krydderurt eller i en pesto.

Den anden dag var det dog top af hjemmedyrkede radisser, der fik lov til at ledsage de nye gulerødder. Det blev et herligt måltid, hvor de grillede gulerødder og pastinakker fik selskab af en pesto på netop radisetop samt radierne selv, frikadeller og lidt hjemmedyrket ruccola. Det var virkelig god sommermad.

Og en ekstra luksus var det, at de bagte gulerødder og ruccolaen blev dryppet med en smule ægte 12-års balsamico, transporteret hjem fra Italien sidste sommer. Det er hulens dyrt produkt, men bare et par dråber gør underværker, så sådan en flaske holder meget længe. Du skulle virkelig tage at prøve den virkelige vare en dag – altså dem, hvor der står ‘Aceto Balsamico Tradizionale’ på.

Pesto af radisetop?

Ja, den er god nok. Du kan sagtens spise toppen fra radisser. Så næste gang, du køber et bundt af de rød-hvide små skarpe rødder, så gem toppen i stedet for bare at smide den i komposten.

Radissetop smager ikke godt bare sådan at spise – den brænder lidt i munden. Men i en pesto eller sauteret i fx en pastaret er det rigtigt godt.

Jeg har tidligere lavet en pesto af radiseblade, hvor der også var nødder i, hvilket var rigtigt godt. Men i denne udgave er det uden nødder, hvilken gør pestoen mere lind og mere sauce-agtigt – og bitterheden fra radiserne går sammen med en sødlig emmentalerost rigtigt godt sammen med de grillede gulerødder, der har fået lidt reven citronskal.

Du kan i øvrigt garanteret også bruge gulerodstoppen til pestoen i stedet for radiserne – men det har jeg dog ikke prøvet.

Sådan laver du grillede gulerødder og pastinakker med radisepesto

Til fire personer

2 bundter nye gulerødder – gerne med top
2-3 store pastinakker eller 8 små
2 spsk olivenolie
Skal og saft fra en halv citron
Et bundt radiseblade (server eventuelt selve radiserne sammen med retten eller gem dem til en anden dag)
1 fed hvidløg
1-2 dl olivenolie
30 g lagret, let sødlig ost – fx lagret emmentaler eller parmesan
Salt
Lidt blandede krydderurter til pynt, fx timian, oregano og blomsterkarse (tallerkensmækker)

1. Kom radiseblade, citronsaft, hvidløg og ost i en blender og blend til en lind pesto. Smag til med salt og eventuelt mere citronsaft eller olie, alt efter konsistens og smag. Er pestoen for bitter, kan du med held komme mere ost i.

2. Fjern toppen fra gulerødderne og vask dem godt. Skær pastinakkerne i kvarte (hvis de er store) – ellers brug dem hele. Vend gulerødder og pastinakker i olivenolie.

3. Grill rødderne på en gloende hed grillpande eller grill i ca. 10 minutter – vend rødderne regelmæssigt. De må godt blive næsten brankede visse steder.

4. Kom rødderne i et fad og vend dem med reven citronskal, havsalt og krydderurter.

5. Server gulerødderne og pastinakker med pestoen, en let salat og måske grillet kød. Har du en virkelig god balsamico, så dryp også den over gulerødderne ved servering.

Velbekomme!

43 kommentarer

  1. Hej Erik

    Du kan sagtens bruge gulerødder uden top, men jeg synes de friske nye gulerødder er de bedste – og de fås sjældent uden top. Men du har helt ret angående at man skal fjerne toppen, som jeg også skriver i indlægget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *