Jordbær-rabarber-marmelade og et virkelig lækkert brød

Jordbær-rabarber-marmelade og et virkelig lækkert brød

Den anden dag fik jeg lavet to ting, der virkelig matchede hinanden godt: En jordbær-rabarber-marmelade og et lantidshævet brød, lavet uden æltning og bagt i en stor støbejernsgryde. Og er der noget skønnere end smagen af dansk sommer kogt ned i glas som marmalade? Ja, det skulle da lige være et hjemmebagt rustikt brød fuld af smag og med en saftig krumme – og det var lige præcis hvad jeg opnåede her.

Brødet først

Opskriften på brødet er ikke min egen, men er taget fra Max M. Rasmussens skønne blog Kvalimad.dk. På denne blog er en af de største succeser opskriften på ‘verdens bedste brød‘  – intet mindre. Om det er verdens bedste brød, er selvfølgeligt svært at sige, men det er i hvert fald utroligt godt – og i øvrigt urimeligt nemt at lave.

Konceptet er enkelt og er inspireret af den rockstar-agtige amerikanske bager Jim Lahay, som efter sigende laver noget af verdens bedste brød: Man rører mel, salt og vand samt en meget lille mængde gær sammen. Ikke noget med at ælte det, bare røre sammen. Det lader man så hæve i mindst tolv timer, og så sørger gæren for at trække glutenstrenge og alt det der, som æltning plejer at gøre. Og herefter bager man det så i en stor gryde med låg i ovnen. Så sørger det meget varme mikroklima i gryden for, at dejen hæver ekstra meget op og får en dejlig sprød skorpe, som man ellers skal bruge meget dyre dampovne for at opnå.

Så dette brød er både meget lækkert og meget, meget nemt at lave.

Og så til marmeladen

Min dejlige marmelade blev til ud fra to bakker jordbær og et bundt rabarber, købt ved bær-og-blomster-pusheren uden for Amagercentret. Desværre ikke med økobær og selvpluk og alt det der, som det selvfølgelig burde have været.

Jeg rensede jærdbær og kom dem i en skål. Rabarberne blev skyllet, skåret i skiver og kommet i samme skål. Det hele blev overhældt med ca. et kilo sukker, som var vendt med kornene fra to vaniljestænger. Frugterne fik lov til at stå og trække i sukkeret i ca. en time, så noget af saften kunne trækkes ud af bær og rabarber og danne grundlaget for en kogelage.

Herefter kom jeg det hele op i en gryde. Samtidig puttede jeg de to vaniljestængler, fire kardemommekapsler, en stjerneanis og et limeblad ned i en thepose, som jeg bandt godt sammen i enden. Denne pose kom op i gryden til at give smag til marmeladen.

Nu kogte jeg frugerne i ca. 45 minutter, indtil rabarberne var kogt godt ud, og der var en masse væske, som var blevet trukket ud af jordbærrene. Nu tog jeg og siede det hele, så frugerne lå og hyggede sig i en sigte. Den meget, meget tynde væske kom jeg tilbage i gryden. Denne blev nu kogt ind i ca. em time ved svag varme, så væsken havde konsistens af en tynd sirup.

Så kom de kogte bær og rabarber tilbage i væsken og jeg kogte det op. Herefter fjernede jeg urenhederne fra marmeladen og kom et brev geleteringsmiddel til marmelade i gryden, som jeg rørte godt ud.

Nu slukkede jeg for varmen og lod marmeladen køle lidt af, inden jeg kom den på glas. Det blev til tre et halvt glas marmelade.

IMG_8856.jpg

Konservering af marmeladen

De to af glassene valgte jeg at henkoge, så de kan holde sig længere. Her satte jeg en bradepande med vand ind i en kold ovn og satte de to syltetøjsglas med låget løsnet oven på. Nu tændte jeg for ovnen og varmede langsomt marmeladen op, indtil den begyndte at koge i glassene. Så tog jeg dem ud af ovnen og skruede lågene helt på. Nu sørgede afkølingen af glassene for at danne undertryk, så indholdet blev helt forseglet. Og samtidig har kogningen sørget for at dræbe alle bakterier.

 

1 kommentar

  1. Hej Mikkel, Fedt at du deler dine opskrifter + oplevelser! Verdens bedste brød kendte jeg godt, men marmeladen har jeg aldrig selv turdet kaste mig ud i. Giver det et forsøg i weekenden og ser, hvor galt det går 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *