Skip to content →

Krondyrgryde med sellerimos, svampe og palmekål

Krondyrgryde - Mikkel Bækgaards Madblog.jpg

Vinter og efterår er tid for vildt – og kondyret er noget af det bedste vildt, du kan få. I denne opskrift får et stykke klump fra krondyr en tre kvarts tid med mørkt øl, og sød musik opstår.

Jeg var for nylig på en pressetur langt ude i vestjylland. Det skulle handle om de stolte, flotte og lækre krondyr, som vi er så heldige at have i vores danske natur. Krondyret er nemlig det største landlevende pattedyr, vi har i Danmark, og det har det så godt i vores natur, at man bliver nødt til at skyde en del af dem hvert år – ellers bliver bestanden for stor til, hvad naturen kan håndtere.

Det meste af krondyrkødet, som bliver skudt på statens arealer, bliver solgt på vildtauktion til professionelle vildtforvaltere. Men én gang året sælger Naturstyrelsen også krondyrkød til almindelige borgere ude midt i skoven ved Vejers Strand vest for Varde. Og her var jeg så heldig at være ude, hvor jeg købte lidt krondyrkød med hjem til gode priser – blandt end såkaldt klump, som jeg for nylig lavede en lækker gryderet af, hvor kødet blev skåret i tern og simrede en trekvarters tid med mørkt øl og lidt grøntsager.

Det var gode sager, som oven i købet er let at lave. Og sammen med en mos af fx selleri og kartofler samt ristede svampe og palmekål har du den dejligste vintermad, der er sund og varmende – perfekt at nyde på en hverdag eller en weekend. Og med en flaske Barolo eller Barbaresco til, har du det virkelig godt – eller med en af de mørke øl, der også kom i retten.

Sådan laver du krondyrgryde med sellerimos, svampe og palmekål

Til fire personer

Krondyrgryde

600-800 g krondyrklump
1 stort løg
2 store gulerødder
2 laurbærblade
1 lille dusk persille
1/2 liter mørkt øl, fx Newcastle Brown Ale
2-3 dl vand
Salt og peber
Olie til stegning
Lidt æbleeddike

1. Tør kødet rigtigt godt og skær det i tern på et par centimeters størrelse. Vend kødet i lidt mel. Varm olie op i en stegegryde og brun kødet rigtigt godt.

2. Tilsæt løg og laurbærblade og svits det godt sammen med kødet. Tilsæt øl, vand og persille og kom låg på. Lad det hele simre i ca. 45 minutter.

3. Når der er ca. 20 minutter tilbage af kogetiden, tilsætter du gulerødder i grove stykker.

4. Smag saucen til med salt og peber og eddike – evt. også en smule sukker – og jævn den lidt med lidt meljævning, hvis den er for tynd.

Selleri- og kartoffelmos

1 knoldselleri
600 g kartofler
2 spsk smør
1 dl mælk

1. Skræl selleri og kartofler og skær dem i stykker. Kog rodfrugerne møre i en tyve minutters tid.

2. Mos kartofler og selleri og kom lidt af kogevandet og lidt mælk ved, så du får en glat mos. Tilsæt smør og smag til med salt og peber.

Ristede svampe og palmekål

4 portobello-svampe
6 stængler palmekål
Olie til stegning
1 håndhuld grofthakket persille
Salt og peber

1. Skær svampene i skiver. Hak palmekålen groft.

2. Varm olie op på en pande og steg svampene ca. 5 minutter på hver side. Tilsæt palmekål og salt og steg videre i 3-4 minutter. Smag til og vend persille i.

Published in Hverdagsmad Mad og vin Opskrifter Simremad Weekendmad

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *