Masterchef-casting: Når man skal blære sig med enkle ingredienser

IMG_7175.jpg

For et par uger siden var jeg til casting på tv-programmet Masterchef, der snart sender endnu en omgang – og denne gang med ukendte amatørkokke i hovedrollerne. Til castingen lød en af opgaverne:

Hvad vil du lave med følgende ingredienser hvis du virkeligt skulle imponere?

  • en hel kylling
  • citron
  • gulerod
  • knoldselleri
  • kartofler
  • rødbede
  • smør
  • timian
  • hvidløg
  • persille


Jeg skulle ikke lave maden til castingen, men blot fortælle om, hvad jeg ville lave.

Det var selvfølgelig ikke godt nok for mig, så dagen inden selve castingen, gik jeg i køkkenet for at finde ud af, hvad jeg egentlig kunne lave ud af disse helt almindelige ingredienser. Jeg tog billeder af processen, som jeg kunne vise frem til min casting, så de kunne se, at det ikke bare var tom snak.

IMG_7101.jpg

Efter en del timers kokkeren (det var noget af det mest besværlige mad, jeg har lavet) var jeg klar med resultatet: Kyllingeruller lavet af banket kyllingebryst og en fars af kyllingekød og rødbede. Rullerne blev glaseret i indkogt kyllingefond og rødbedesaft og pyntet med sprødstegt hakket kyllingeskind. Hertil serverede jeg små sprødstegte selleritern og en selleri-mos. Jeg prøvede også at lave en beuere-blanc-agtig gøn persillesauce, men den gik grueligt galt, så den kom ikke med.

Kyllingen blev parteret

IMG_7107.jpgIMG_7110.jpg

Første skridt i processen var naturligvis at partere kyllingen og få frigjort kyllingebrysterne til senere brug. Jeg gemte lårene til en anden dag, og skroget røg op i en gryde for at blive til fond.

Selve rullerne

IMG_7128.jpg

Jeg bankede først kyllingebrysterne flade med en kagerulle. Ved at lægge brysterne i en pose undgår man at kædet sætter sig fast i skærebrættet.

IMG_7131.jpgIMG_7133.jpg
IMG_7134.jpg

Jeg lavede en fars af kød fra kyllingeskroget. Først kørte jeg det rå kyllingekød med salt for at gøre farsen sej. Herefter tilsatte jeg hakket persille, timian, revet citronskal til farsen. Til sidst tilsatte jeg nogle stykker kogt rødbede,lidt smør og lidt kogt kartoffel. Jeg havde ikke æg eller mel til rådighed, så jeg brugte stivelsen fra kartoflen og smørret til at samle farsen med.

IMG_7137.jpgIMG_7142.jpg
IMG_7158.jpg

Jeg smurte farsen på de tyndtbankede kyllingebryster, rullede dem sammen og pakkede dem stramt ind i madlavningsfilm. Jeg bandt enderne sammen med en bomuldsnor.

Herefter lod jeg rullerne hvile et par timer i køleskabet.

IMG_7167.jpg

Jeg kogte de indpakkede ruller i vand i et ca. 13 minutter, hvorefter jeg lod dem køle af så jeg forsigtigt kunne fjerne filmen.

Glacen af rødbede og hønsefond

Glacen, der var indkogt rødbedesaft og hønsebouillon var klart det mest tidskrævende i denne udfordring. En anden gang, tror jeg, at jeg er doven og bruger en færdiglavet kyllingefond fra flaske og hælder op i rødbedesaften, som så koges ind. Den hjemmelavede bouillon bidrager ikke med så meget her – men i denne udfordring var dette selvfølgelig ikke en mulighed.

IMG_7144.jpg
IMG_7147.jpg

Jeg lavede et par deciliter rødbedesaft i min juicemaskine, som jeg kogte ind til en sirup.

IMG_7115.jpg

Jeg kogte kyllingeskroget og vingerne i en gryde med lidt hakkede gulerødder, hvidløg, timiankviste og persillestængler. Først kogte jeg det i tyve minutter, hvorefter jeg tog skroget op og lod det køle lidt af. Så kunne jeg nemlig pille kødet af og bruge det en anden dag. Herefter røg de afpillede knogler tilbage i gryden og jeg lod det hele koge nogle timer.

Efter et par timers kogning tog jeg kylling og grønsager op af fonden og reducerede den, indtil den havde en sirupsagtig konsistens, som jeg kunne blande med rødbedesaften og koge den lidt sammen.

Selleripuré og stegte selleritern

IMG_7163.jpg

Jeg kogte selleri i tern sammen med lidt kartoffel og nogle hvidløgsfed (for at udnytte stivelsen) i ca ti minutter, hvorefter jeg purerede det hele i en blender og tilsatte godt med smør og salt.

IMG_7168.jpg

Jeg skar noget af sellerien i tern på ca. en halv centimeter, som jeg stegte i smør på en pande sammen med nogle timiankviste og et par hvidløgsfed.

Sprødt, hakket kyllingeskind

IMG_7166.jpg

Jeg tog skindet fra kyllingebysterne og lagde det på en bageplade. Skindet blev drysset med salt og herefter stegte jeg det sprødt i ovnen i et kvarters tid.

Herefter tog jeg det ud og lod det køle lidt af, før jeg hakkede det med en kniv.

Færdiggørelse og servering

Jeg brunede de kogte kyllingeruller i smør på en pande, og bagefter kom jeg dem over i den varme rødbede-hønse-glace, hvor jeg vendte dem godt rundt. Jeg skar enderne af rullerne, så de var pæne og man kunne se rullernes indre.

Nederst på tallerkenen smurte jeg noget af glacen, og ovenpå kom jeg de glaserede ruller, der blev pyntet med hakket kyllingeskind, timianblade og nogle ultratynde skiver rå rødbede, som jeg havde ladet ligge i isvand for at få den rette sprødhed.

Ved siden af rullerne satte jeg små toppe af selleripuré og de stegte selleritern, og jeg pyntede med timianblade. Omkring toppene og tern kom jeg lidt smeltet smør.

IMG_7171.jpg

Og det virkede!

Det var hulens besvær at lave den rette, men den smagte heldigvis skønt – selvom man kan diskutere om så mange timers arbejde med én ret er anstrengelserne værd. Men det virkede også på en måde, for jeg kom med i programmet, som nu har startet optagelserne.

Hvordan det spænder an, kan jeg desværre ikke afsløre. Det må du vente med at få svar på, til programmerne bliver sendt på TV3 (sandsynligvis senere her i foråret).

1 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *