For tiden sælger Irma kød fra såkaldte skovgrise. Skovgrise er en flok frilandsgrise, der får lov til at boltre sig på masser af plads i en skov. Kødet bliver kun sat til salg nogle få gange om året, og i går fik jeg så fat i et par store koteletter af netop skovgris – og oven i købet til en helt ok pris, hvor jeg fik en pakke med to store skaftkoteletter og en pakke nakkekoteletter for i alt 95 kroner.
De to store skaftkoteletter serverede jeg så i går aftes som et virkeligt dejligt sommermåltid. Koteletterne fik en let marinade (lavet med udgangspunkt i den ultranemme marinade, jeg ofte laver til svinekød) og hyggede sig i selskab med en rucolapesto, lidt finthakket løg, grillet squash og dejlige nye kartofler. Det hele blev toppet med lidt friske ærteskud. Rucolaen kom i øvrigt fra vores lille byhave, hvor jeg netop i går havde klippet nogle kæmpestore rucolaplanter ned for at give lys og luft til de andre planter (og som du kan læse om her).
Koteletterne var virkelig lækre. De havde en intens smag, som kun godt frilandskød har, og de var samtidig vældigt saftige. De var et godt eksempel på, hvad der sker, når dyr for plads og luft til at røre sig, så der kan udvikle sig smag og struktur til kødet.
Jeg lavde som sagt en pesto til på rucolablade, men du kan sagtens servere denne ret med andre type pesto, hvis du ikke lige er til rucolans bitterhed eller ikke har 90’er-klassikeren ved hånden. Du kan fx også lave en pesto på radiseblade (Se en opskrift på pesto på radiseblade her).
Sådan laver du skovgris med grillet squash og rucolapesto – til fire personer
Skovgris med marinade
4 store skaftkoteletter (gerne skovgris)
2 spsk sesamolie
1 spsk sojasauce
1 tsk honning
1 spsk citronsaft
Salt og peber
1. Ryst eller pisk olie, soja, honning og citronsaft godt sammen. Kom kotellettterne i en frysepose og hæld marinaden ved. Lad det trække mindst en halv time og gerne flere timer, hvis du har tid.
2. Grill koteletterne ca. 3-4 minutter på hver side på en grill eller en gloende hed grillpande.
3. Tag koteletterne fra varmen og lad dem trække ca. 5 minutter før servering.
Rucolapesto
2 håndfulde rucolablade
30 g parmasan eller andet fast salt ost, fx pecorino eller vesterhavsost
30 g mandler
1 fed hvidløg
1 dl olivenolie
Saft fra en citron
Salt
1. Kom alle ingredienserne på nær citron og salt op i en blender. Blend det hele sammen til en ensartet pesto. Er den for tør, kan du tilsætte mere olie.
2. Smag til med citronsaft og salt.
Grillet squash
1 stor squash
Salt
1. Skær squashen i så tynde skiver som muligt på langs, så du får nogle lange squash-skiver. Giv skiverne lidt salt.
2. Grill skiverne i ca. et minut på hver side.
Anretning
1. Kom en spiseskefuld pesto på en tallerken og tvær det lidt ud med en ske.
2. Læg et kotelet oven på, så den dækker noget af pestoen. Drys lidt finthakket løg (gerne skalotteløg) oven på kødet.
3. Tag et par grillede squashskiver og rul dem lidt, inden du lægger dem forsigtigt oven på koteletterne.
4. Pynt til sidst med friske ærteskud og server med nye kartofler.
Seneste kommentarer