Alternativ boller i karry – med mere smag, mindre fedt og med meget mere eksotisk wow

Anderledes og sund opskrift på boller i karry

Siden jeg var ganske lille har boller i karry været en af mine livretter. Som barn var det ganske enkelt: Kødboller lavet på frikadellefars og med en opbagt sovs tilsmagt med karry serveret med løse ris. Og selvom det virkelig er old school, så mager det virkelig godt – også på den klassiske måde.

Men selvom klassikeren virkelig fungerer har jeg i de senere år videreudviklet retten en del til en alternativ boller i karry, så jeg i dag har en opskrift, der spicer det hele op med asiatiske krydderier, kokosmælk og en sovs lavet på blendede grønsager og citrongræs i stedet for en opbagning. Og resultatet er, at man får en ret, der smager af langt mere og som samtidig er noget sundere (også selvom kokosmælk bestemt ikke er det mest fedtfattige i verden).

Ideen er at give bollerne smag i kraft af hakket chili, ingefær og krydderurter – og samtidig at lave en intens og sødligt smagende sauce ved at udnytte fylden, smagen og sødmen fra blandt andet blendede gulerødder og æbler sammen med kokosmælk og citrongræs, så det hele får en god eksotisk karakter.

Resultatet synes jeg er glimrende, og i min verden bevarer det både charmen ved den gammelkendte klassiker og gør samtidig retten morderne. Og så elsker min lille datter på knap et år virkelig denne udgave af boller i karry, som virkelig får hende til at grovæde (så sig ikke, at små børn ikke kan lide noget, der smager af meget og er lidt stærkt).

Skæg og anderledes forening af det eksotiske og det meget danske

Det er i øvrigt sjovt, hvordan boller i karry i sin tid må være opstået. Nogen er sikkert kommet hjem fra udlandet og har smagt det her meget eksotiske karry. Ved hjemkomsten har de så tænkt, at det gad de godt prøve at arbejde med derhjemme, hvor man så har taget fat i noget meget dansk, nemlig den opbagte sovs – for opbagt sovs er jo noget, som alle kan forstå og som er så ærkedansk som noget kan være.

Det er lidt ligesom det gode gammeldaws bøfsandwich, hvor nogen har lavet en dansk udgave af en amerikansk hamburger. Nu bare med masser af brun sovs og surt i bollen, for det skal jo være til at forstå i lille Danmark …

Sådan laver du boller i karry

300 g hakket kalv og flæsk
1 løg
1 fed hvidløg
1 cm ingefær
1/4 rød chili
1 æg
2 spk mel
Evt. lidt mælk
1 håndfuld friske koriander
Evt. en lille håndfuld thai-basilikum
Salt og peber

1. Hak løg, chili og hvidløg fint. Fjern skrællen fra ingefæren og hak også denne fint – du kan også rive den.

2. Skyl friske koriander og evt. thai-basilikum og hak dem fint.

3. Kom kød, grønsager og krydderurter op i skål. Tilsæt æg, mel, salt og peber og rør em god sej fars. Er farsen for tør kan du tilsætte lidt mælk. Er den for tynd kan du tilsætte lidt mere mel.

4. Bring vand op at koge i en gryde og form små boller, som du forsigtigt putter i det kogende vand. Kog bollerne i ca. 12 minutter.

Sådan laver du sovsen

1 løg
1 stængel citrongræs
1 stort æble eller to små
1 stor gulerod eller flere små
Evt. en kvart peberfrugt
1 dåse kokosmælk
3 spk god karry (fx madras-karry)
1 spk citronsaft
Evt. lidt æblecidereddike
Lidt olie

1. Hak løg, æbler, gulerødder og evt. peberfrugt groft (du behøves ikke hakke det specielt fint, for det hele ryger i blenderen senere). Bank citrongræsstænglen lidt med en kagerulle, inden du hakker den  (bankene er med til at frigøre smagsstoffer, der ellers sidder bundet i de kraftige fibre i citrongræsset).

2. Varm lidt olie op i en gryde og start med at riste karryen lidt af. Herefter tilsætter du grønsagerne, som du svitser nogle minutter, til de bliver let møre.

3. Kom kokosmælk ved og lad saucen koge ca. et kvarter til alle grønsagerne er helt møre.

4. Kom indholdet af gryden op i blender og blend det hele til en ensarter masse (hvis du hellere vil have en sauce med stykker i, kan du lade være med at blende saucen, men så risikerer du at tygge i nogle lidt trevlede stykker citrongræs).

5. Kom saucen tilbage i gryden og smag til med salt og peber og lidt citronsaft eller æblecidereddike til at give lidt friskhed.

6. Når saucen er færdig vender du de færdige boller i og serverer med jasminris (eller bulgur eller andre ris) og godt med friske asiatiske krydderurter som koriander og thai-basilikum. En god mangochutney ved siden af gør virkelig også underværker.

Velbekomme!

8 kommentarer

  1. Jeg kan varmt anbefale at fyre nogle krydderier og måske bouillon i kogevandet. Det giver bollerne god smag og så har du en suppe at lave sovs med

  2. Mums. God idé med citrongræs. Et anders godt trick er at koge en boullion på et stykke bacon. Ja, det lyder forsimplet, men det giver en fantastisk umamifyldt smag, og baconen kan sagtens steges bagefter til noget andet. Inspirationen er fra David Changs Momofuku kogebog. Den kan anbefales.

  3. In the present study, we reconfirmed the miR 221 222 sponges de repressed both ERО± and PTEN expression, thereby inducing cell cycle arrest and suppression of cell growth in 3D cell culture conditions, which indicated that miR 221 222 sponges might modulate TamR via PTEN and ERО± signaling nolvadex

  4. Glucose is the morning blood sugar levels non diabetic Normal Blood Sugar primary building block of cellulose in the plant and is vital for cell production buy cialis canadian 1996 12 31 2005 05 27 Canada Alti bromazepam 3mg Tablets Tablet 3 mg Oral Altimed Pharma Inc

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *