Let brændt fast gedeost med henkogte mirabeller

Let brændt fast gedeost med henkogte mirabeller - foto Signe Bay
Foto: Signe Bay

ANNONCE / Har du en god, fast gedeost, så prøv at brænde den lidt med en gasflamme og server den med henkogte mirabeller og lidt karamelliserede hasselnødder.

Mejeriforeningen sætter i disse år fokus på danske oste med kampagnen Ost&Ko. I forbindelse med festivalen Cheese Copenhagen har kampagnen netop udsendt et inspirationsmagasin med info om gode danske oste og en række opskrifter på retter med ost. Hertil har jeg og en række andre madskribenter og madbloggere leveret opskrifter, som den mega dygtige fotograf Signe Bay har lavet fotos af.

En af opskrifterne i magasinet er denne simple sag, hvor et stykke fast, modnet gedeost bliver grillet godt med en gasflamme og serveret med henkogte mirabeller og hasselnødder, som bliver ristet lidt i noget af siruppen fra de henkogte mirabeller. Det er en rigtig spændende osteservering, synes jeg selv, som giver den salte ost et let sødt og ret syrligt modspil. Perfekt som optakt til en god dessert bagefter.

Jeg har også en opskrift en lille julehapser med butterdejsreder med and, grønkål og blåskimmelcreme med i bladet.

Læs også: Se Ostemagasinet

Se også: Butterdejsreder med and, grønkål og blåskimmelcreme

Henkogte Mirabeller: Se hvordan du laver henkogte mirabeller

Opskrift – sådan laver du let brændt fast gedeost med henkogte mirabeller

4 skiver fast, modnet gedeost, Gedeost fra Tebstrub (fåreost fra Møn kan også bruges)
1 lille glas henkogte mirabeller
2 spsk hasselnødder
1 tsk hakket rosmarin

1. Rist hasselnødderne i et ovnfast fad i ovnen ca. 20 minutter ved 160 grader. Tag nødderne ud og lad dem køle lidt af. Gnid dem godt med et rent viskestykke, så skallen går af.

2. Varm en pande godt op og kom de ristede hasselnødder på panden. Når de er godt varme, tilsætter 3 spiseskefulde af henkogningslagen fra mirabellerne og en teskefuld hakket rosmarin. Lad lagen karamellisere og lægge sig godt rundt om hasselnødderne. Kom nødderne på en tallerken og lad dem køle af.

3. Si lagen fra de henkogte mirabeller ned i en kasserolle. Gem mirabellerne til anretning. Kog lagen lidt ind, så den bliver som en sirup og lidt sødere.

4. Læg de fire skiver ost på en tallerken og brænd dem med en gasbrænder, til de bliver brune, og overfladen begynder at smelte lidt. Du kan også grille osten ganske kortvarigt under grillen i ovnen.

Anretning

Læg en skefuld mirabellesirup nederst på tallerkenen med et stykke let brændt ost oven på. Læg et par henkogte mirabeller ovenpå sammen med de ristede hasselnødder og lidt finthakket rosmarin.

Indlægget er en annonce. Udviklingen af opskriften til magasinet for Ost&Ko er betalt af Mejeriforeningen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *