Henkogte mirabeller

Henkogte mirabeller - Mikkels Madblog

Har du mirabeller i haven, du ikke får spist? Så henkog dem i ovnen med en sukkerlage – så kan de henkogte mirabeller holde sig i månedsvis, og du kan nyde dem vinteren igennem som topping på is, grød eller lignende.

Jeg har flere mirabelletræer på min grund, og de bugner virkelig med mirabeller i år, hvor de tilmed er ekstremt tidligt modne. Mirabellerne er dejlige at spise i sig selv eller i kager og alt sådan noget. Men sæsonen er kort, for mirabellerne bliver hurtigt kedelige og melede i det.

Men vil du gerne bevare mirabellernes smag, så kan du henkoge dem, og så kan de holde sig hele vinteren. Så har du et dejligt tilbehør til desserter og lignende de næste mange måneder. Og det er frygteligt nemt at gøre det.

Se også: Andre opskrifter med Mirabeller

Mirabellegrød med fløde – perfekt sommerdessert

Mirabellekage med hindbær

Mirabellechutney

Mirabellesaft

 

Hvad er henkogning

Henkogning er en gammel køkkenteknik til at bevare sommerens frugt og grønt. Det brugte man meget, før dybfryseren blev hvermandseje.

Konceptet er enkelt: Man kommer frugter i et glas, og overhælder dem med lidt væske. Det hele kommes i ovnen med et låg på, hvor dampen kan slippe ud, og så sørger en opkogning for, at alt inde i glasset bliver steriliseret – og når indholdet i glasset køler af, dannes der undertryk i glasset, som nu sidder helt fast og sørger for at det steriliserede indhold kan holde sig meget, meget længe.

Du kan også nemt lave anet end henkogte mirabeller, fx henkogte blommer, kirsebær og mange andre af sommerens frugter på samme måde. Du kan også henkoge fx tomater, men det kræver en lidt anden fremgangsmåde, da sukker og vanilje måske ikke lige klæder tomater så godt.

Sådan laver du henkogte mirabeller

1,5 kg udstenede mirabeller, blommer eller lignende 
150 g sukker
4 dl vand
2 vanilestænger
Evt 4 kanelstænger

1. Rens og udsten mirabellerne. Er der nogle, der er angrebet af orm, så kasser dem.

2. Fordel mirabellerne i 4-5 sylteglas med patentlåg (du ved sådan et med en gummiring toppen, der kan lade dampen slippe ud). Du kan også bruge syltetøjsglas. Skold gerne glassene i kogende vand inden du kommer mirabellerne i.

3. Flæk vaniljestængerne og skrab kornene ud i en anelse sukker. Kom vaniljesukkeret og resten af sukkeret i en gryde sammen med vand. Kog sukkerlagen op, så sukkeret bliver opløst. Kom en halv vaniljestang (og evt. en kanelstang ) i hvert glas.

4. Fordel sukkerlagen i glassene med mirabeller og luk dem med patentlåget. Bruger du syltetøjsglas, skal du ikke skrue låget på, for dampe skal kunne slippe ud under kogningen.

5. Kom glassene i ovnen ved 150 i ca. 40 minutter. Sluk herefter for ovnen og lad glassene køle langsomt af inde i ovnen. Det er med til at få låget til at sætte sig rigtigt godt fast. Bruger du syltetøjsglas, skal du skrue låget helt fast (pas på du ikke brænder dig), når du slukker ovnen.

6. Når glassene er kølet af kan du sætte dem i skabet, og her kan henkogte mirabeller holde sig i mange måneder.

Velbekomme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kategorier