Jordbæris med yoghurt og citronguf

Jordbæris med yoghurt og citronguf i vaffel - Mikkels Madblog

Denne lækre jordbæris får et frisk twist fra yoghurt. Og serverer du den i en isvaffel, så prøv at lave en omgang guf med citron til. Det giver det hele et endnu mere frisk twist, der får sommeren frem – også selv hvis det er langt udenfor sommersæsonen.

Jordbær er en af mine absolutte yndlingssmage, når det kommer til is. Jordbæris har bare den her sommerlige smag, som er helt uovertruffen. Og det gode er, at selvom jordbær jo egentlig er en rigtig sæsonråvare, så kan du sagtens lave isen om vinteren, for frosne jordbær fungerer fint til denne jordbæris (med hold dig for guds skyld fra at købe friske jordbær uden for sommersæsonen – de smager af absolut ingenting og gør dig bare trist).

Denne her udgave af jordbæris gav jeg et frisk twist, da jeg havde køleskabet fuld af sødmælksyoghurt efter en yoghurt-test til Politiken. Normalt vil man bruge en blanding af sødmælk og fløde i en sådan is, men ved at erstatte sødmælken med yoghurt får isen et frisk og syrligt twist, der virkelig klæder jordbærsmagen og gør det hele endnu mere sommerligt og lækkert.

Vi havde også en stak isvafler liggende i køkkenet, og derfor serverede jeg isen i vafler, toppet med en skøn citronguf. Man kunne også lave en jordbær- eller hindbærguf, men for at variere farven lidt og for samtidig at bryde den intense sødme i sådan en omgang guf, gav jeg den et syrligt (og måske lidt voksent) twist med citronsaft og citronskal.

Og nøj, hvor var både is og guf et hut – både hos os voksne og hos ungerne, der virkelig elsker kombinationen af vaffel, guf og is.

Se også: Verdens bedste chokoladeis

Pige med jordbæris med yoghurt og citronguf

Opskrift: Sådan laver du jordbæris med yoghurt og citronguf

Jordbæris med yoghurt

Til ca. 1 liter is (afhænger af, hvor meget luft, din ismaskine pisker ind i isen)

400 g jordbær (du kan sagtens bruge frosne jordbær)
2,5 dl sukker
1/3 dl glukosesirup (kan udelades, men det giver en mere cremet is med færre iskrystaller)
1 vaniljestang
2,5 dl piskefløde
2,5 dl sødmælksyoghurt naturel (3,5 pct. fedt) – Kan erstattes af sødmælk
2 æggeblommer

1. Halver vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud – evt. i lidt sukker, så det er nemmere af skille kornene fra hinanden.

2. Kom jordbær, 1 dl af sukkeret og vaniljekorn og de halverede stænger i en gryde. Varm langsomt op og kog jordbærene i ca, 5 minutter. Sluk for varmen og køl lidt af.

3. Tag de to halve vanuljestænger op. Blend de kogte jordbær til en fin puré i en blender eller med en stavblender.

4. Rør yoghurten i jordbærpureen. (Bruger du sødmælk i stedet for yoghurt, så tilsat sødmælken sammen med fløden i stedet – se pkt. 6) 

5. Pisk æggeblommer, glukosesirup og resten af sukkeret skummende, indtil sukkeret er næsten opløst.

6. Varm fløden op i en kasserolle sammen med de to havle vaniljestænger (så får du endnu mere smag ud af dem), indtil det næsten koger. (Bruger du sødmælk i stedet for yoghurt, så varm den op sammen med fløden). Sluk for varmen, når det begynder at boble. 

7. Hæld den varme fløde langsomt i æggesnapsen og rør godt rundt. Kom den sammepiske fløde-æggemasse tilbage i kasserollen og varm forsigtigt op under piskning. Pas endelig på med ikke at varme for meget, så begynder æggene at koagulere, og det vil du ikke have. Når de første bobler viser sig og cremen tykner, så sluk straks for varmen og tag kasserollen væk fra varmen.

8. Rør ægge-flødecremen i jordbær-yoghurt-pureen. Passer det evt. gennem en sigte, så eventuelle klumper i æggemassen bliver siet fra.

9. Lad iscremen køle helt af, inden du kører den på en ismaskine til en lækker jordbæris. Når ismaskinen ikke længere kan køre rundt, så kom isen i fryseren og lad den fryse færdigt. Du kan også komme ismassen direkte i fryseren, hvis ikke du har en ismaskine, men så skal du røre i massen hvert kvarter, indtil den er tyk og temmelig frossen – og det gider du ikke.

Citronguf

Rigeligt til 4-6 issultne personer

2 æggehvider (brug evt. pasteuriserede)
150 g sukker
1/2 dl vand
1/2 citron (både saft og skal – så brug gerne en økologisk citron)

1. Kom sukker og vand i en kasserolle og kog det op til en sukkersirup, hvor al sukkeret er opløst. Pas på, at det ikke koger for intenst og for længe, for så bliver siruppen til karamel.

2. Riv skallen fra fra den halve citron fint.

3. Rør citronsaft i sukkersiruppen.

4. Pisk æggeblommerne stive. Kom citronskallen i.

5. Hæld sukkersiruppen i de piskede æggehvider i en tynd stråle, mens du fortsætter med at piske. Pisk, indtil guffen er sej i konsistensen og ikke længere er lun fra siruppen. Smag på det – skal den være mere syrlig, så tilsæt mere revet citronskal.

Server guffen som topping til is, fx jordbæris med yoghurt.

Velbekomme!

34 kommentarer

  1. Many thanks for the update, I have updated the database with your comments and amended the location for Goldthorn Pumping Station. I have also updated the entry for Tettenhall. In both cases I have also added a Google Streetview image and a link to the relevant HistoricEngland listing entries.If you have any further information about any of the Sites in the database please do not hesitate to get in touch.Bill Barksfield webmaster@industrial-archaeology.org

  2. Ш§Щ„Щ„Щ‡Щ… ШҐЩ†ЩЉ ШЈШ№Щ€Ш° ШЁЩѓ Щ…Щ† Щ€Ш№Ш«Ш§ШЎ Ш§Щ„ШіЩЃШ± Щ€ЩѓШўШЁШ© Ш§Щ„Щ…Щ†ШёШ± Щ€ШіЩ€ШЎ Ш§Щ„Щ…Щ†Щ‚Щ„ШЁ ЩЃЩЉ Ш§Щ„ШЈЩ‡Щ„ Щ€Ш§Щ„Щ…Ш§Щ„ Щ€Ш§Щ„Щ€Щ„ШЇ Щ€ШҐШ°Ш§ Ш±Ш¬Ш№ Щ‚Ш§Щ„Щ‡Щ† Щ€ШІШ§ШЇ ЩЃЩЉЩ‡Щ† ШўЩЉШЁЩ€Щ† ШЄШ§Ш¦ШЁЩ€Щ† Ш№Ш§ШЁШЇЩ€Щ† Щ„Ш±ШЁЩ†Ш§ Ш­Ш§Щ…ШЇЩ€Щ† Ш±Щ€Ш§Щ‡ Щ…ШіЩ„Щ… does viagra make you horny

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *