Karameltærte med æbler, chokolade, nougat og cappucino-marcipan

Karameltærte med æbler. chokolade og cappucino-marzipan

Intens og velsmagende karameltærte med æbler, der både klæder eftermiddagskaffen og dessertbordet. En anderledes måde at lave æbletærte på.

Hvordan laver man æbletærte på en anderledes måde end normalt? Og hvordan får jeg brugt den lidt sære cappucino-karamel-marzipan, jeg har haft i køleskabet et par måneder? Det var dagens udfordring til mig selv, da jeg skulle bage en kage til mine forældre, der kom på besøg – og hvor jeg ikke gad forlade huset for at købe ind.

Derfor måtte jeg bruge, hvad jeg lige havde i skabet – det er ofte den sjoveste måde at kokkerere på – og resultatet blev denne tunge tærte, hvor kondenseret mælk bliver til karamel i ovnen og bygger bro mellem de syrlige æbler, jeg i efteråret plukkede i skoven, og den lidt sære kaffesmagende marzipan – en marcipan, der her kom tll sin ret, men i øvrigt sagtens kan undværes eller erstattes af almindelig marzipan. Eventuelt kan marcipanen røres op med en sjat kaffe.

Det hele blev i øvrigt overtrukket med en kraftig mørk chokolade – den kan du også undvære, hvis det hele skal være lidt lettere.

Resultatet blev en skøn – og indrømmet ganske tung – karameltærte. Den fungerede rigtigt til eftermiddagskaffen, om end den måske ville være endnu bedre i helt afkølet tilstand og serveret som dessert, måske med en kugle vaniljeis.

Se også: Karameltærte med lakrids

Jeg lod mig i øvrigt inspirere af denne opskrift på æbletærte med karamel fra Maden i Mit Liv-bloggen

Opskrift: Sådan laver du karameltærte med æbler

Til én tærte – nok til seks personer

Mørdej til karameltærte

100 g blødt smør
140 g mel – jeg brugte halvt fuldkornsmel og halvt almindeligt hvedemel
75 g sukker
1/2 tsk bagepulver
1/2 tsk salt

1. Kom alle ingredienserne i en skål og smuldr smørret godt ud, så det hele får konsistens lidt ligesom rasp. Begynd at samle dejen til en kugle. Hænger den ikke helt sammen, kan du tilsætte en teskefuld vand eller to.

2. Lad dejen hvile en halv times tid i køleskabet.

3. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir og kom dejen i en godt smurt tærteform.

Tærtefyld til karameltærte

4-6 syrlige æbler
1 spsk citronsaft
75 g cappuccino- og karamelmarzipan – eller almindelig marzipan æltet med 1 spsk kaffe
8-10 tynde skiver nougat (kan sagtens undlades)
1 dåse kondenseret mælk
1 håndfuld mandler – du kan også bruge hakkede peanuts og få en mere snickers-agtig smag
80 g mørk chokolade
Havsalt i flager, fx sydesalt fra Læsø eller Maldon

1. Skær æblerne i både. Vend dem med citronsaft, så de ikke bliver brune.

2. Riv marzipanen på et groft rivejern. Hak mandlerne groft.

3. Læg marzipanen oven på tærtebunden. Læg skiver af nougat godt fordelt oven på. Læg herefter æblerne i et pænt mønster. Slut af med de hakkede mandler.

4. Åben dåsen med kondenseret mælk og hæld indholdet ud over tærtefyldet. Drys med groft havsalt i flager.

5. Bag tærten. Først 15 minutter ved 150 grader. Skru derefter på til 175 grader og bag yderligere 55 minutter, indtil den kondenserede mælk er blevet til karamel.

6. Tag tærten ud af ovnen og lad den køle lidt af.

7. Kom hakket chokolade over den stadig lune tærte og lad det smelte. Lad tærten køle af og chokoladen størkne – drys med ekstra havsalt. Vil du have et helt blankt og sprødt chokoladesag, så lad tærten køle helt af og temperer chokoladen, inden du kommer den på.

8. Server karameltærten med creme fraiche, skyr, flødeskum eller en god vaniljeis. Og selvfølgelig med en god kop kaffe eller et læskende glas koldt mælk – måske endda begge dele.

Velbekomme!

N.B. Tærten smager bedst kold, hvor karamellen er størknet og chokoladen er stiv. Det giver bedst plads til de enkelte smage.

16 kommentarer

  1. Hi there! I could have sworn Iíve visited this site before but after browsing through a few of the articles I realized itís new to me. Regardless, Iím definitely pleased I stumbled upon it and Iíll be bookmarking it and checking back regularly!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *