Brunsviger som dessert med kardemommeis og klatkager

Brunsviger som dessert med brunsvigersauce, havreklatkager og kardemommens

Brunsviger, hvem elsker ikke det? Denne frækkert af en servering tager smagen af den fynske kageklassiker og gør den til vaskeægte dessert.

I vinter var jeg en tur på Kokkedal Slot, hvor jeg fik en virkelig skøn og meget comfort food-agtig dessert i form af en nyfortolkning af den fynske brunsviger. Her kom en kage på bordet, der blev serveret med en kardemommeis og en dejlig fræk brunviger-agtig sauce.

Det var en virkelig dejlig dessert, og den har jeg ladet mig inspirere af til denne her brunsvigerdessert, som jeg lavede til min søns fødselsdag i går. 

Saucen er kernen i smagen af brunsviger

Nøglen til smagen af brunsviger ligger i saucen, som består af smør, brun farin (eller muscovado-sukker) og en anelse vand. Denne sauce har jeg før lavet til pandekager og vafler, men her prøvede jeg den første gang i en fuldblodsdessert – og det var altså et hit, skulle jeg hilse at sige, også hos børnene, selvom de var noget skeptiske over æblerne.

Isen er egentlig en helt almindelig vaniljeis, hvor vaniljen blot er erstattet af kardemomme, og kagen er her klatkager lavet på havregrødsrester – en skøn måde at bruge lidt rester på. Dertil kommer så sprødhed fra sukkerristede havregryn og lidt syrlighed fra stegte æbler.

Sådan laver du brunsviger som dessert

Opskriften er til 4-6 personer

Kardemommeis

100 g sukker
4 æggeblommer
2,5 dl piskefløde
2,5 dl sødmælk
1 spsk stødt kardemomme (eller 4-5 kardemommekapsler)

1. Pisk æg, sukker og kardemomme (hvis du bruger stødt kardemomme) luftigt, så det meste af sukkeret er opløst.

2. Varm fløde og mælk op i en gryde (sammen med kardemommekapsler, hvis du bruger dem), så det lige er ved at koge – tag det af varmen, når de første bobler kommer. Hæld forsigtigt den varme mælke-fløde  lidt ad gangen over i æggeblandingen, mens du pisker.

3. Kom det hele over varmen igen og varm forsigtigt op under konstant omrøring, indtil æggecremen begynder at tykne og de første bobler viser sig. Pas på, at det ikke bliver for varmt, for så får du en grødet gang røræg i stedet for en lækker iscreme.

4. Si iscremen og kom den på en ismaskine og kør den herpå, indtil isen er godt frossen – kom den herefter i fryseren. Har du ikke en ismaskine så skynd dig at få en – eller kom isen i fryseren og rør godt i isen hver halve time de første 3-4 timer, indtil isen begynder at være godt frossen i fryseren. Gør du ikke det, bliver det træls krystalliseret. Men køb nu bare den ismaskine – du vil ikke fortryde det 😉

Sauce med smag af brunsviger

3-4 store skefulde brun farin eller muscovadosukker
40 gram smør
2 spsk vand

1. Smelt smørret i en kasserolle, kom sukkeret ved og lad det smelte godt sammen med smøret. Tilsæt vand og lad saucen koge, indtil den begynder at blive lidt tyk – den bliver tykkere, når den køler af.

2. Lad saucen køle af. Er den for tyk kan du varme den op igen og tilsætte lidt mere vand. Er den for tynd kan du tilsætte mere sukker eller lade den koge lidt længere.

Sprøde sukkerristede havregryn

1 spsk. smør
2 spsk sukker
1 dl havregryn

1. Smelt smørret på en pande. Kom sukker og havregryn ved og lade det karamellisere godt – rør løbende rundt, så det ikke bliver brændt.

2. Når havregrynene er godt sprøde og gyldne, tager du dem af varmen og over på en kold tallerken. Lad dem køle helt af.

Klatkager af havregryn

2 dl kold havregrød
1 æg
3-4 spsk mel – gerne både alm. hvedemel og lidt fuldkornsmel
1 tsk bagepulver
2 spsk smør

1. Rør havregrøden godt sammen med ægget. Tilsæt mel og bagepulver og rør sammen til en halvtyk dej – tilsæt mere mel, hvis den er for tynd. Er den for tyk, så tilsæt lidt mælk.

2. Smelt smørret på panden. Lav små klatter af dejen på panden og steg klatkagerne gyldne omkring 4-5 minutter på hver side.

Letstegte æblebåde

1 syrligt æble
1 spsk smør

Skær æblet i små både og steg dem et minuts tid på hver side i smør på en pande.’

brunsviger dessert m kardemommeis og havreklatkager - foto Mikkel Bækgaard-2

brunsviger som dessert med kardemommeis og havreklatkager

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kategorier