Rimmet laks med is på rygeost

Rygeostis? Kan man det? Ja, det kan man – og serveret sammen med rimmet laks, dildolie og lidt tyndskåret fennikel og æbler er det en velsmagende og elegant forret.

Laks og rygeostcreme er en klassisk kombination i det nordiske køkken. Røg og laks er jo bare lækkert, som vores store forbrug af røget laks jo afslører. I den forbindelse har jeg tit tænkt på, om ikke man i stedet for en traditionel rygeostcreme i stedet kunne lave en is, altså en rygeostis, hvor cremen er frossen og kørt på ismaskine.

Det viste sig, at jeg ikke er den eneste, der har fået den ide – også min blogkollega Piskeriset har lavet rygeostis, og det var med udgangspunkt i hendes opskrift, at jeg lavede denne salte is til nytårsaften for nylig.

Isen kom til at fungere rigtigt godt og supplerede ret perfekt en rummet laks og dildolie – og sammen var det en fremragende forret.

Se i øvrigt resten af min nytårsmenu 2017 

Sådan laver du rygeostis med rimmet laks og dildolie

Til 4 personer

Rimmet laks

Ca. 600 g frisk laks
1,5 spsk salt
3 spsk sukker
Friskkværnet peber
1 håndfuld frisk dild

1. Bland salt, sukker og peper. Tør laksen godt af med køkkenrulle og fordel salt-sukker-blandingen over laksen på kødsiden. Kom også friskhakket, grundigt skyllet dild på. 

2. Kom laksen i en vakuumpose og vakuumer – eller kom det i en pose, sug så meget luft ud som muligt og bind en tæt knude. Lad laksen trække i køleskab i 2 døgn. Vend den eventuelt et par gange undervejs.

3. Når laksen skal serveres, så træk skindet af, og skær laksen i fire gode stykker. Fjern eventuelt dilden.

Rygeostis

100 g rygeost – gerne den fede på 10%
2 dl piskefløde
2 spsk glukosesirup
1 tsk salt
1 tsk fintrevet citronskal

1. Bland alle ingredienserne godt sammen til en ensartet masse – pisk det eventuelt med en håndmixer.

2. Kør cremen på en ismaskine, til den er godt frossen. Kom isen i en bøtte og i fryseren.

3. Tag isen op mindst 30 minutter inden servering. Den er stenhård direkte fra fryseren og skal være godt blød inden servering.

Dildolie

2 dl smagsneutral olie
1 stort bundt dild – eller fire små potter med dild

1. Varm olien op i en gryde til omkring 180 grader.

2. Skyld dilden grundigt og kom det i en blender sammen med olien. Blend i lang tid – måske ti minutter eller mere.

3. Lad olien trække et døgns tid. Filtrer den herefter igennem et kaffefilter eller et klæde, så du får en klar, grøn olie.

Ved servering

1/4 fennikelknold
1 æble
Rygeostis
Dildolie
Frisk dild
Rimmet laks
Blomsterkarse/tallerkensmækker

1. Skær æblet i små fine tern. Skær fennikel i papirtynde skiver på et mandolinjern.

2. Kom et stykke laks på en tallerken sammen med en kugle rygeostis. Hæld lidt dildolie i bunden af tallerken og pynt med æbletern, fennikelskiver, lidt frisk dild og et blad tallerkensmækker.

Velbekomme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kategorier