Ultranemt og billigt fladbrød

IMG_5436.JPG

Dette fladbrød, som du bager på panden, er noget af nemmeste og billigste, du kan lave i dit køkken. Det tager kun ganske få minutter at blande ingredienserne sammen og ælte dejen lidt, hvorefter det bare skal bages på en pande nogle minutter på hver side.

Så lærer du denne enkle opskrift, så har du altid et virkelig velsmagende brød ved hånden – og det passer virkelig godt til f.eks. supper, salater eller humus. Ja, du kan sågar serverer det til morgenmad i en snæver håndevending.

Jeg tror, at dette fladbrød er noget af det mad, jeg har lavet flest gange i mit liv. Jeg stødte første gang på det under navnet ‘italiensk pandebrød’, da jeg som 10-11-årig var med min mor til noget slankemadlavning på aftenskolen. Her skulle kursisterne lave ovnomelet med pandebrød til. I årene herefter hang ovnomlet med rejer uløseligt sammen med pandebrødet, og især min far elskede det – i dag tror jeg ikke rigtig denne meget vandige 90’er omelet vil få en chance. Vi fik dog aldrig rigtig den idé, at man da kunne lave brødet til andet end til omeletten. Ja, det var faktisk først mange, mange år efter at jeg en dag ringede til min mor for at få opskriften, da jeg var på besøg hos en veninde og havde brug for tilbehør til en suppe (tror jeg).

Siden da har jeg lavet dette brød utallige gange. Det er billigt, man har stort set altid ingredienserne i køkkenet og det smager virkelig dejligt. Og så er det noget eventuelle gæster faktisk kan blive vældigt imponerede over – at man sådan lige har haft tid og overskud til at lave et brød; også selvom de jo ikke ved, at det kun tager ganske få minutter at lave.

IMG_5423.JPG

Sådan gør du – til ét brød

3-4 dl mel
2 tsk fennikelfrø (gerne hele frø, men stødt kan gå an. Du kan også bruge stødt anis)
1½ tsk bagepulver
ca. 1 dl vand
1 tsk salt
Olie til panden (allerhelst jordnøddeolie, da det giver brødet en helt særlig smag).

1. Hæld mel, stødt fennikel og bagepulver op i en skål og bland det lidt sammen. Hvis du bruger hele fennikelfrø, skal du knuse dem godt i en morter eller male dem i en kaffekværn.

2. Tilsæt lidt vand ad gangen og ælt det hele sammen til en ensartet dej. Du behøves ikke ælte i lang tid (som man ellers gør ved gærdeje).

3. Strø lidt mel ud på bordet og rul dejen ud til et fladt brød med en kagerulle. Det skal have en størrelse, der passer til en pande. Prik dejen med en gaffel (det sørger for at luften kan slippe ud, når bagepulveret får dejen til at hæve på panden).

4. Hæld olie på en varm pande og bag fladbrødet et par minutter på hver side. Når du vender brødet kan du evt. hælde lidt ekstra olie på panden, hvis du vil have brødet til at være en smule fedtet på begge sider.

Server brødet rygende varmt til f.eks. en suppe.

Tip

I stedet for fennikelkrydderi kan du også bruge små stykker frisk fennikelknold. Hak en smule fennikelknold groft og put det i dejen – det giver brødet en let svampet konsistens og en god smag.

Du kan også erstatte fennikel med stødt spidskommen i stedet, hvis du vil have en mere mellemøstlig smag.

IMG_5418.JPG

Du kan knuse de hele fennikelfrø i en morter eller i en kaffekværn.

19 svar til Ultranemt og billigt fladbrød

 • Anonym skriver:

  Stod lige og manglede et brød til vores morgenmad og kom i tanke om din opskrift. Jeg har godt nok aldrig prøvet den, men længe haft planer om det. Jeg kom lidt sukker og kardemomme i, i stedet for fennikel. Det var helt perfekt til vores amerikanske pandekager, blødkogte æg og jordbær solbær smoothie. Så en morgenmad der ikke lige var planlagt blev en af de bedste længe.

 • Mikkel skriver:

  God ide med sukker og kardemomme. Jeg afprøvede det også selv den anden dag, og det blev virkelig godt.

  Tak for tippet.

 • Dinah skriver:

  Kan man bruge andet en hvedemel??

 • admin skriver:

  Dinah: Det vil jeg tro, så længe du kan få dejen til at hænge nogenlunde sammen. Har dog ikke selv eksperimenteret med andre meltyper Man kan jo altid prøve 🙂

 • Melanie Dalentoft skriver:

  Hej Mikkel, ville bare dele at vi med stor succes brugte din opskrift på fladbrød til mad over bål sammen med Søftenspejdernes familiespejderne i går. Det var et hit hos både forældre og børn, og smagte skønt til supperne og det hjemmekærnede smør 🙂 Mvh, Melanie

 • admin skriver:

  Mej Melanie

  Lyder som en god ide at lave dem over bål. Det brændte fra ilden og røgen vil jeg tro, klæder brødene godt.

  Og så glæder det en gammel spejderdreng som mig, at mine opskrifter også kan bruges i spejderlivet.

 • Sheila skriver:

  Iiiih altså, har ikke lige olie i huset – kan man bruge st.marg eller smør i stedet? Orker ikke at handle igen 😉

 • Mikkels Madblog skriver:

  Du kan prøve dig frem – har ikke selv prøvet det, men mon ikke. Du kan også gøre det uden fedtstof, så får du bare et mindre ‘fedtet’ brød og en mere branket variant – men det kan jo også være ret godt 🙂

 • Pingback: Ugens madplan uge 51 | Milles mad

 • Pingback: Gulerodssuppe med appelsin, citrongræs, ingefær og mynte - Mikkel Bækgaards Madblog

 • Diana Mouritsen skriver:

  Dejlig opskrift, skiftede 1dl mel ud med hvedeklid, med godt resultat. Hos os kalder vi brødet for vikingebrød – da det jo faktisk er

 • Mikkel skriver:

  Hej Diana

  Det er garanteret en god ide med klid i – så bliver det hele lidt sundere. Men vikingebrød ligefrem? De havde vel næppe kemisk bagepulver i vikingetiden 😉

  Vh
  Mikkel

 • Vivi skriver:

  Hej
  Sikke et lækkert pandebrød det blev med fennikel 🙂 Tak for opskriften 🙂
  Vh Vivi

 • Pingback: Verdens nemmeste fladbrød |

 • Pingback: Mikkel Bækgaards Madblog

 • Pingback: 10 udendørs aktiviteter til vinterferien - Opture.dk

 • Bettina Rosenhøj skriver:

  Hej
  Jeg tænker at bage dine fladbrød på mine madhold, men er lidt i tvivl om jeg skal fordoble alle ingredienser , når jeg vil lave to brød.
  Tror du ikke , jeg skal holde mig til 1 1/2 tsk bagepulver til dobbelt portion mel ?
  Vh Bettina

 • Johan W skriver:

  Tidligere spørgsmål om meltyper:

  Teff mel er rigtigt godt. Meget protein, hænger godt sammen og glutenfri.

  Efter min erfaring er der hverken brug for bagepulver eller olie. Hvis panden er ren, glat er der ikke noget problem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kategorier